За контакт

2800, Сандански

ул. "Станке Димитров" №7

 

Тел./Факс: (0746) 3 06 51

e-mail: mail@aktivbg.com

 

Подробна информация

Климат и природни ресурси

Община Сандански е богата. Най – голямото и природно богатство е красивата природа, природните забележителности, уникалният климат, голямото културно – историческо наследство и местните хора.

 

Сандански е известен с минералната изворна вода и благоприятния Средиземноморски климат. Това в съчетание със свежия бриз идващ от Пирин планина преминаващ през река Струма превръща град Сандански в най – добрия природен рехабилитационен център в Европа за лечение на бронхиална астма и дихателни заболявания. Сандански е познат като градът, в който 288 дни има слънчева светлина. Средната годишна темпертура е 14 оС. Влажността на въздуха е 66%. Пролетта идва рано през април, а топлата есен продължава до декември. Лятото е горещо, а през зимата средната температура е около 0 оС. Въздухът е изключително чист. За курортния град Сандански е напълно обичайно времето да е слънчаво и топло през всички годишни сезони. Благоприятният климат е това, което прави Сандански популярна туристическа дестинация. Но можеби това, което е наистина е уникално като природен ресурс е хипер термалната минерална изворна вода. Минералните извори носят здраве и слава на град Сандански и региона, наричан още - балнео-терапевтичен център.

 

Минералната вода има почти непроменлив химичен състав, цвят, без остър мирис е, с приятен вкус и лечебни свойства. Температурата на минералните извори е между 33 оС и 83 оС еднакво подходяща е както за къпане, така и за пиене.

 

Лековитият благоприятен климат в съчетание с балнео терапия с минерална вода се счита за наистина изключителен потенциал за развитието на туризма в града за в бъдеще.

 

Малкото градче Мелник се намира в община Сандански, там климатът е също така подходящ за лечение на заболявания на алергична основа, тъй като градчето е добре известно като мястото в България с най – малко алергични компоненти във въздуха.