История, култура и забележителности

За контакт

2800, Сандански

ул. "Станке Димитров" №7

 

Тел./Факс: (0746) 3 06 51

e-mail: mail@aktivbg.com

 

Подробна информация

История, култура и забележителности

Община Сандански има богато културно – историческо наследство и много забележителности, запазили са се във времето от древността (Средновековието и Ренесанса) до наши дни изключително ценни с архитектурата си културни паметници.

 

Под днешния модерен град Сандански лежат руините от древните селища от Второто хилядолетие пр.хр. Спартак – водачът на най – голямото робско въстание в Римската Империя е живял по тези земи. През Римската епоха градът се е казвал Дезудава. До четвърти век е бил един от първите за онова време митрополитски епархиални центрове в България. В края на шести век градът е бил разрушен от Варварски племена. След това построен и възроден отново градът е бил наречен Свети Врач в памент на двамата братя Козма и Дамян, които лекували хората по тези земи с водата от минералните извори. Името Св. Врач градът носи до до 1947 г., когато е бил преименуван на Сандански в чест на Яне Сандански (1872 – 1915) , който е бил един от водачите на Вътрешната Македоно –Одринска Революционна Организация.

 

Величествените чинари са един от символите на град Сандански. Две от дърветата са били вписани като природни забележителности. Чинарите, които са в центъра на града са на 550 години и са с 23 метра височина, а тези, които се намират близо до ляната баня също са на повече от 500 години и са високи 26метра.

 

Само на 22 км от Сандански се намира градчето – музей Мелник, което е от национално значение. Кордопуловата, Пашовата и Болярската къщи са впечатляващи примери за традиционната местна архитектура. Мелник е известен и впечатлява с пясъчните пирамиди в разнообразни форми намиращи се около него.

 

На 6 км. от Мелник се намира Роженския манастир. Построен е през XII – XIII век от деспод Слав.

 

Рупите, където е живяла баба Ванга, известната българска пророчица се намират на 15 км от гр. Сандански. Местността представлява кратер на изгаснал вулкан.