Представяне

За контакт

2800, Сандански

ул. "Станке Димитров" №7

 

Тел./Факс: (0746) 3 06 51

e-mail: mail@aktivbg.com

 

Подробна информация

Представяне

От години наред Сандански е фестивален център, където се срещат различни култури. В града се честват разнообразни празници и фестивали, измежду които Празникът на червеното вино; празникът на град Сандански, фестивалът „ С песните на сестри Бисерови” , международния младежки фестивал „ Младежта на Балканите” и известния на цял свят Пирин Фолк Фестивал.

 

За пръв път Пирин Фолк Фестивал се организира през 1992 година. През 2003 година Фестивалът придобива международно признание. На фестивалите в град Сандански млади изпълнители, текстописци и композитори имат възможност да представят талантите си и много често Фестивалът се оказва трамплин към тяхната успешна кариера. Пирин Фолк Фестивал се провежда в открития амфитетър на градския парк през първата седмица от месец септември и продължава 3 дни. По време на фестивала идват много чуждестранни гости и навсякъде по улиците на града се усеща празничнато настроение. За жителите и гостите на града община Сандански организира колоритна артистична програма на централния градски площад „България”.

 

В Сандански има множество винарни, таверни и ресторанти, които предлагат специалитети на Пиринската кухня. Градският парк Св. Врач, носещ името на стария град е уникален с растителността си и е гордост както за града, така и за България. Разположен е на площ от 344 дка, там виреят над 100 вида дървета и повече от 150 вида цветя. Могат да се видят дълголетни над 100 – гобишни чинари, борове, върби, смокини, див и култивиран здравец и диви рози.

 

Множество алеи, летни дървени къщички, места за развлечение, детски площадки създават атмосфера за отдих и забавления. Сред зеленината на градския парк се намират градският стадион, летният театър, висящите мостове на река Санданска Бистрица, един от градските плувни басейни, изкуственото езеро с лодки и водни колела, в близост има и ресторантче, а също и кафене в автентичен български стил.

 

Мелник, разположен на 22 км от град Сандански, е най – малкият град в цяла България. Градчето е заобиколено от Мелнишките пясъчни пирамиди в полите на южната част от Пирин планина. Мелник е провъзгласен за културо – исторически резерват и град – музей със статут на уникално селище от национално значение. Атмосферата в града е неповторима, всяка къща, всяка улица е архитектурен и исторически паметник. Атрактивните природни забележителности предлагат големи възможности за почивка и развитие на туризма. Мелник е прочут с уникалното си тежко червено вино със специфичен вкус и аромат. Гостите на градчето могат да опитат и домашно Мелнишко вино приготвяно и поднасяно в много механи в Мелник и околностите му, но в избата на Кордопуловата къща запазена до днес от векове насам, дегустацията на вино е незабравимо изживяване. Кордопуловата къще е една от най – старите и най – големи жилищни сгради в България, запазена до днес.

 

На 6 км от Мелник се намира Роженският Манастир – един от най – старите манастири в България. В средата на манастирския двор е построена църквата „ Рождество Богородично”, която има два параклиса. Манастирската църква е три – корабна базилика, построена в края на XIV – началото на XV век. Най – старите стенописи датират от 1573 година. Прозорците са изрисувани с фрески. На един от прозорците писмено е отбелязана 1715 година. В близост до манастира е гробът на революционера Яне Сандански.

 

В Роженския манастир се пази чудотворната икона на Дева Мария, на нея е наречена църкавта. Роженският Манастир привлича поклонници и туристи от цял свят, които идват да видят запазените до ден днешен непокътнати оригинални икони, стенописи и архитектурни паметници. Празникът на църквата Малка Богородица се чества на 8-ми септември.Курортното селище Попина Лъка, разположено в северна Пирин планина, се намира на 17 км от град Сандански. То изглежда като огромна горска поляна сред красиви широколистни и иглолистни гори покрай леглото на река Санданска Бистрица, която впечатлява с живописния Попинолъшки водопад.

 

На североизток Попина Лъка граничи с Националния природен парк Пирин. Чистият въдух, уникалната природа, спокойствието и възможността да останеш сам със себе си, правят това място желано и предпочитано кътче за отмора.

 

На 15 км от Сандански се намира местността Рупите, която със лечебните си качества се отличава както в региона, така и в цялата страна. Мястото е кратер на изгаснал вулкан, чийто очертания са поставени от вулкана Кожух. Рупите са известни с техните топли минерални извори с високи лечебни свойства, които привличат посетителите. 13 вида растения са включени в Червената книга на България. На това място е живяла известната гадателка Ванга. Построената от нея църква Света Петка и мястото където е живяла привличат хиляди туристи.

 

Само на 90 км от Сандански е известният ски курорт Банско. С неговата Ренесансова архитектура, традиции и кулинарни умения, местни обичаи и фолклор са атракция за туристи от цял свят. Високите върхове, кристално чистите езера, покрити със сняг пътеки, топли минерални извори, градските музеи, историческите и културни забележителности, гостоприемство и приятелство – това е част от нещата привличащи туристите от цял свят специално в Пиринския край. Това е идеалното място за почивка, далече от напрежението и стреса.

 

Самуиловата крепост е името на Средновековен укрепен град в близост до гр. Петрич, който е включен в стоте национални туристически забележителности от Българския туристически съюз. Типичното за района е Ренесансовата архитектура, местните забележителности, уникална кухня, традиционните рецепти за вино, обичаи, фолклор, включително и неповторимите естествени ресурси, поощряват развитието на провинциалния туризъм.